Гардеробни размисли в края на лятото

Date
сеп., 20, 2020

Неусетно дните от любимия ми август се изнизаха и вече дори сме близо до края на септември. Всяка година се надявам, че той ще донесе със себе си и още няколко топли дни, че ще прилича повече на късно лято, отколкото на ранна есен.

Изобщо не съм се настроила на есенна вълна и все още много ми се носят леки, свободни, феерични дрехи. Носят ми се тънки рокли, поли, ленени ризи… всичко, което не бих могла да облека през студените месеци. Есента и зимата се подвизавам най-често в дънки, затова сега опитвам да наваксвам с летните рокли, към които добавям яке, жилетка или пуловер, когато температурите навън го изискват.

Ако трябва да бъда честна, само допреди няколко години изобщо не поглеждах към поли, рокли, разни блузки и ризки с къдрички, пайети и прочее украси, просто ги подминавах. Най-вече защото не можех да преценя коя кройка е моята и отива на структурата ми. Може би именно това – липсата на увереност и приемане на собственото ми тяло, на начина, по който изглежда то, ми е пречила да формирам какъвто и да било вкус. Сега вече знам, че приемането най-често идва с възрастта, поне при мен така се случи, и ми е много по-лесно да избера нещо, което подхожда на фигурата ми. Вече е забавно и приятно да пробвам модели, които преди не съм и допускала, че е възможно да ми харесат, камо ли да ми отиват. И най-същественото – спрях да купувам дрехи, в които не се чувствам себе си, които са повече хубави, отколкото комфортни. Удобството вече е на първо място и не мисля, че някога отново бих взела нещо, в която трябва да се „нацедя“, в която не мога да дишам, сядам или ми е неудобно да ходя. Така де, сигурно всички се сещаме за поне една рокля, в която ни е било трудно да се нахраним нормално.

С времето се научих, че е важно човек да се облича най-вече за себе си, не толкова за другите. Какво ще кажат те, не е от значение. От значение е да се чувстваш добре в кожата си, да усещаш удобство в облекото си, то да е израз на теб самия, а не на мнението на околните. И не че сега съм някакъв експерт в модата. От мен в никой случай няма да излезе моден гуру. Но съм много щастлива, че след дълго лутане вече съм наясно какво ми харесва и как предпочитам да го нося. Единствено любовта ми към маратонките си остана константа през всички години и обичам да ги комбинирам с какво ли не – сатенени рокли, поли с пайети, шифон, дънки и панталони с ръб… Колкото повече, толкова повече! И колкото по-често мога да ги нося, толкова съм по-щастлива.

Но да се върна на темата за гардероба в късно лято, от която май доста се отклоних. Може би това е любимият ми период от годината, когато става въпрос за избор на дрехи. Все още мога да нося любимите си летни рокли, но вече съчетани с нещо връхно, нещо топло, в което се усеща уютът на настъпващата есен. Ефирна рокля от шифон и пухкава жилетка, обемна пола и тънък плетен пуловер, пола с много тюл и риза от деним. Лекотата и прохладата на последните летни дни, разпилени сред топлите слънчеви лъчи на ранната есен. Идеалният момент за експерименти в облеклото, преди студените дни да ни принудях да зъгърнем всички пластове дрехи във вълнено палто и шал.

Мария

Leave a comment

Related Posts