Направи си сам: Гривна в бохо стил

Date
авг., 21, 2020

Винаги много съм харесвала гривни, изработени от естествени камъни, съчетани с мъниста и различни метални елементи. Купувала съм си няколко пъти такива, но все е имало нещо, което се е налагало да “преглътна” – некачествена изработка, неоправдано висока цена, размер, който не ми е съвсем по мярка и т.н. Преди няколко години реших, че съм достатъчно сръчна, за да опитам да си направя един комплект и сама. Останалото е история.

И така, след като зад гърба си имам вече десетки изработени гривни, мисля, че мога да дам конкретни и ясни насоки как да си направите красиво бижу и вие. Ще са ви нужни само малка доза въображение и също толкова сръчност! Да започваме!

Необходими материали:

 • Силиконов ластик – бял или черен в зависимост от предпочитанията ви.
 • Шнур от екокожа – може да изберете също естествена кожа или велур.
 • Игла – важно е тя да може да минава без проблем и през най-малките елементи от гривната.
 • Клещи с тънки върхове
 • Ножица
 • Естествени (полускъпоценни) камъни – изберете такива, които ви харесват и се съчетават добре. Нека бъдат с различна форма и големина.
 • Мъниста – и тук може да заложите на различни цветове и размери.
 • Метални елементи – харесайте си интересна висулка, разделители и топчета. Ако решите да си направите и гривна от екокожа/велур, ще ви трябват и малки и големи халки, закопчалка и накрайници с подходящ размер.

Начин на изработване – стъпка по стъпка:

Гривна със силиконов ластик:

 1. Преценете колко наниза желаете да има вашата гривна и отрежете необходимия брой ластици. Нека всеки бъде с дължина най-малко 30 см. Направете двоен възел в единия край на всеки ластик и подрежете малко другия така, че да се заостри. Това ще направи вдяването му в иглата много по-лесно.
 2. Помислете за дизайна на гривната си – кои камъни ще използвате, как ще ги съчетаете, ще ви трябват ли мъниста или метални разделители и ако да, къде ще ги поставите. Подредете материалите така, както бихте искали да изглеждат на ръката ви.
 1. След като сте готови с дизайна, е време да преминете към нанизването на елементите на ластика. Изберете най-дребната мъниста, с която разполагате, и сложете първо нея. Тя няма да бъде част от гривната ви, но ще попречи на по-едрите части да се изнижат от ластика, докато работите. Продължете с елемент с малко по-голяма дупка – тук ще бъде скрит възелът на гривната, за да не стърчи и да не я загрозява. Довършете наниза и внимателно проверете дали отговаря на желания от вас размер, като я пристегнете леко и я поставите на китката си.
 2. Извадете иглата от ластика и направете двоен или троен възел. Стегнете наниза толкова, че да не бъде нито твърде хлабав, нито твърде стегнат. Не забравяйте да отделите дребното мънисто, преди да завържете гривната!
 1. Внимателно отрежете краищата на ластика близо до възела. Наместете елементите на гривната, като леко я разтягате с пръсти. Това е! Готови сте с първата гривна от комплекта.
 2. Ред е да помислете за дизайна на останалите нанизи. Вече знаете как да изработите и тях стъпка по стъпка!

Гривна със закопчалка:

 1. Пригответе всички материали, които ще ви бъдат необходими: шнур (екокожа, естествена кожа или велур), висулка, една голяма халка и две малки, два накрайника и закопчалка.
 2. Преценете дължината на шнура според това колко пъти искате да се увива около китката ви. Отрежете краищата му и вземете накрайниците.
 1. Поставете единия край на шнура в накрайника. С помощта на клещите внимателно затворете първо едната му “стена”, а след това и другата. Повторете тази стъпка и с втория накрайник.
 1. Отново с помощта на клещите поставете по една малка халка във всяка от дупките на накрайниците. В една от тях, преди да я затворите, сложете и закопчалката.
 2. Добавете висулката, като я закачите за гривната с по-голямата халка. Това е! Направихте сами и гривна от шнур!

Да изработиш нещо сам, носи някакво специфично удовлетворение и увереност в собствените ти сили. Да превърнеш една идея в реалност – още повече. Пък било то и само по отношение на една гривна. Не се отказвайте, ако не ви се получи така, както ви се иска, още от първия път! Опитайте отново. Ще ставате всe по-уверени в себе си и в резултатите си.

Успех и приятни творчески минути!

Мария

Leave a comment

Related Posts