Сушени портокали за декорация

Date
дек., 20, 2019

Тази година купихме елха на петнадесети (да, правилно прочетохте петнадесети) декември. Единствената украса, която използвахме в дома си, бяха няколко комплекта лампички, един венец, пет-шест преспапиета и също толкова ароматни свещи. Никакви играчки, топки и гирлянди. Много ми се искаше да си направя сама и сушени портокали. Прочетох няколко статии с указания, гледах две-три клипчета в youtube и реших, че е супер лесно и няма какво да се обърка. Била съм в дълбока заблуда… Унищожих два портокала и един разкошен, сочен грейпфрут. Вторият ми опит обаче беше успешен и вече съм наясно какво и как трябва да се направи.

  1. Портокалите (може да се използват също грейпфрути и лимони) се нарязват на резени с дебелина около 4-5мм.
  2. Решетката на фурната се застила с хартия за печене и резенчетата се подреждат върху нея.
  3. Фурната се включва в режим “Конвекция” на 80 °C .Тъй като моята няма такъв, я включих в режим за почистване. Така топлият въздух във фурната се разнася равномерно и е по-трудно резенчетата да прегорят. Аз въпреки това успях да поизгоря няколко, защото забравих да ги наблюдавам. Много е важно вратата на фурната да се остави леко отворена, за да може влажният въздух да излиза от нея. Сушенето продължава 6-7 часа в зависимост от това колко тънко са нарязани плодовете. Не забравяйте да ги наблюдавате – по-тънките ще са готови за по-кратко време и ако не ги наглеждате, ще прегорят.
  4. Сушените портокали са готови, когато са напълно сухи и не лепнат. Ако ги притискате твърде много, когато не са напълно изсъхнали, структурата им ще се наруши. Това е грешка, която аз допуснах.

Eто и няколко идеи, заимствани от Pinterest, как може да бъдат използвани сушените резенчета:

Мария

Leave a comment