Домашен веган сладолед с ананас и босилек

Date
окт., 05, 2019

“Топка сорбе с босилек, моля!” – това не е реплика, която съм си представяла, че ще изрека някога. Но… да, босилек в сорбето се оказа нещо много вкусно!

Това лято за пръв път опитах сорбе с ананас и пресен босилек в една бургаска пекарна. Продаваше се на грамаж и ако не ме лъже паметта, щандът имаше надписи на италиански. След края на летния сезон сорбето вече не е част от асортимента на пекарната и реших да създам своя рецепта за веган сладолед (може би по-правилно ще е да се каже nice cream) с ананас, банан и пресен босилек. Резултатът е повече от страхотен! Леката тръпчивост на ананаса, сладостта на банана, свежестта на босилека…Чудно просто! Споделям рецептата и начина на приготвяне, защото според мен за яденето на сладолед няма сезон, а и защото sharing is caring. Да ви е сладко!

Необходими продукти:

  • 150 г пресен ананас
  • 1 голям банан
  • 1 стрък пресен босилен
  • 3-4 с.л. вода

Начин на приготвяне:

  1. Бананът и ананасът се нарязват на парченца, поставят се в подходяща кутия или плик и се оставят за 3-4 часа във фризер.
  2. Замразените плодове, листата босилек и водата се пасират в кухненски робот до получаване на гладка смес.
  3. По желание сладоледът се сервира с дребни плодове (къпини, боровинки) и листа пресен босилек.

А тук може да видите и рецепта за подобно сладоледено изкушение, но с ревен, ягоди и джинджифил: Nice Cream с ревен, ягоди и джинджифил.

Мария

Leave a comment

Related Posts