Песто от прясна коприва с кедрови ядки

Date
апр., 22, 2023

Ооо… най-после отново е пролет! Едва я дочаках, честно. Изпратих без мъка студ, сняг и виелици и съм готова за слънце и топло време. Всичко е толкова свежо, разлиства се, цъфти и зеленее, как да не се радваш на този чуден април. Преди няколко дни бяхме на разходка из Странджа и покрай една стара чешма край пътя набрахме прясна коприва. И то каква!

Винаги страшно ме въодушевява фактът, че човек може да се разхожда из гората, да кажем, и да си откъсне нещо, което после да занесе у дома и да сготви. Без да е положил грам усилия за отглеждането му. И така, докато над горския път край моето странджанско село ръмеше тихо, напълних догоре две торбички със свежа, сочна, зелена коприва, за да я превърна във вкусно домашно песто.

Необходими продукти:

  • 160 г прясна коприва
  • 100 г кедрови ядки
  • 80 мл зехтин
  • сокът от 1 голям лимон (или от 2 по-малки)
  • 2-3 скилидки чесън
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Копривата се измива много добре, като се накисва за кратко в хладка вода и след това се изплаква. Огледайте внимателно листенцата, за да се уверите, че са съвсем чисти и по тях няма пръст или яйца на насекоми. За да не ви ужили копривата, докато я миете, може използвате домакинска щипка.
  2. Копривата се нарязва на по-едри парченца и се поставя в блендер. Към нея се добавят кедровите ядки, зехтинът, лимоновият сок, скилидките чесън и сол на вкус. Продуктите се смилат до получаване на сравнително еднородна смес. Ако е необходимо, може да добавите още малко зехтин или сол и лимонов сок според личните си предпочитания.
  3. Така приготвеното песто се премества в подходящ буркан и се съхранява в хладилник.

Това песто много обичам да го добавям към ястия с печено агнешко месо, а също и към салата от домати, крехки листа спанак и пресен джоджен. Подхожда си и с хумус върху препечена филийка. Всъщност може да се добави към всичко – яйца по панагюрски, хрупкави печени картофи, сосове за паста, риба на фурна… Толкова много комбинации и всички ужасно вкусни. Да ви е сладко!

Мария

Leave a comment

Related Posts