Екопътека „Пещери и извори на река Младежка“

Date
ное., 16, 2019

Едно от любимите ми места за разходка извън града е екопътеката край село Младежко. То се намира на малко повече от 50 км от Бургас (на 30 км от Малко Търново) и е част от Природен парк „Странджа“. Към Странджа изпитвам особена привързаност. Прекарала съм не едно и две лета в полите ѝ. Горите на тази планина са сякаш по-диви и тайнствени, обвити в приказна мистерия.

Посещавала съм мястото през всички сезони с изключение на зимата, но ми е трудно да определя кога е най-красиво. През пролетта навсякъде има цъфнали снежнобели сливи, а река Младежка е бистра и пълноводна. Разходка по екопътеката през лятото е чудесна идея, защото в гората е сенчесто и прохладно. Това е и сезонът, през който много хора идват тук на палатка. Чувала съм, че дори през най-горещите месеци водата на реката е сравнително студена и не всеки се решава да плува в нея. Есента на това място може да бъде описана като пир от нюанси. Яркочервени шипки, жълто-оранжеви дъбови листа, лилави минзухари – прелест!

Маршрутът на екопътеката не е труден и е подходящ и за деца. Указателни табели има навсякъде и е почти невъзможно да се загубиш. На много места са поставени и дървени парапети, което прави преминаването по пътеката значително по-лесно и удобно. Едно от разклоненията ѝ е доста стръмно, а през есента се изисква повече внимание заради влажните хлъзгави листа и нападалите на купчини жълъди, които могат да бъдат опасни (както научих от личен опит). Заслужава си обаче да се мине и по него, тъй като води до една от двете наблюдателници, от които се разкрива невероятна панорамна гледка.

В самото начало на екопътеката е изграден заслон с камина за свободно ползване, а на много места в гората има дървени маси с пейки, подходящи за обяд или просто за кратка почивка.

Мария

Leave a comment

Related Posts