Когато животът ти поднесе малини, направи си малинада

Date
авг., 31, 2019

Здравейте! Казвам се Мария и съм пристрастена към малините. Обичам да ги слагам в салати, в кисело мляко, в сладолед, в почти всичко, което може да се изяде сутрин или пък в 02:47 вечерта. Обичам да ги ям цели или пък намачкани, а тръпчивият им сок да се разтече и въздухът да се напои с аромат на лято. Като дете, чиито ваканции често са минавали на село, едва ги дочаквах да узреят по храстите и си ги представях като вкусни, сочни бонбонки, с яденето на които никой не ми се кара, че прекалявам. Дрехите ми често заприличваха на произведение на художник, чието изкуство е крайно подценявано, и никога не можех да скрия, че да, аз изядох всички малини. Сама.

Към днешна дата това пристрастяване се изразява в съхраняването на пакет замразени малини в камерата на хладилника по всяко време на годината. Това е. Благодаря ви за вниманието!

Ако сред вас има такива, които споделят любовта ми към малините, силно им препоръчвам моята малинада. Ако пък не обичате малини… е, нищо де, никой не е съвършен. Шегувам се, разбира се. Ама не съвсем.

Малините освен красиви, сочни и  вкусни са и изключително полезни. Те са богати на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Повече за ползите от консумацията им можете да прочетете тук. А сега – рецептата.

Необходими продукти:

200 г замразени малини

Сокът на половин средно голям лимон

Сокът на половин лайм

Шепа листа от прясна мента

2 пълни с.л. домашен мед

800 мл вода или газирана вода

Начин на приготвяне:

  1. В хаванче или в дълбока купа поставете листата от мента и ги намачкайте.
  2. Добавете сока от лимон и сока от лайм към ментата и отново намачкайте добре листата.
  3. Размразете малините, поставете ги при останалите продукти в купата и ги намачкайте старателно с вилица така, че да не остават цели плодчета.
  4. Към така получената смес налейте 800 мл вода или газирана вода и разбъркайте.
  5. Прецедете напитката през ситна цедка и добавете към нея меда. Разбъркайте енергично, докато той напълно се разтвори.
  6. Налейте малинадата в подходяща бутилка и я оставете да се охлади за 1-2 часа в хладилник.
  7. Сипете си щедро в чаша, добавете лед и се наслаждавайте на живота, който ви е поднесъл тези разкошни малини!

Напитката е още по-освежаваща, приготвена с газирана вода, но е добре да се има предвид, че е възможно тя да причини подуване на стомаха. Ако това не ви притеснява, ще получите малинада, която с всяка глътка приятно гъделичка езика и ви кара да се усмихвате широко.

Мария

Leave a comment